Menu

Strażnicy Graniczni przed wirusami chronią się... czosnkiem

Strażnicy Graniczni przed wirusami chronią się... czosnkiem Fot. BOSG

Jeśli ktoś nie lubi czosnku powinien unikać w porze zimowej funkcjonariuszy Straży Granicznej. Pogranicznicy patrolujący granicę przyznają, że mocno czuć od nich czosnek. Dodają go do kanapek w dużych ilościach. Przyjmują go też w postaci mikstur z miodem. W ten sposób chronią organizm przed skutkami ochłodzeń i przed różnymi wirusami.

Straż Graniczna wyposażyła ich w specjalistyczną odzież i obuwie zabezpieczające przed mrozem ale dodatkowe środki są konieczne. Praca w ekstremalnie niskich temperaturach do łatwych nie należy. Funkcjonariusze pracują w systemie zmianowym przez 12 godzin i zdarza się, że w tym czasie nie mają możliwości nawet na chwilę ogrzać się w samochodzie czy w jakimś pomieszczeniu. Zima jest okresem w którym uaktywniają się graniczni przestępcy licząc na mniejszą czujność i sprawność funkcjonariuszy straży granicznej.

Relacja Marka Cynkara

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Powrót na górę

Serwis www.radio.rzeszow.pl używa plików Cookies. Korzystając z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na ich użycie. Aby poznać rodzaje plików cookie, cel ich użycia oraz sposób ich wyłączenia przeczytaj Polityka Cookies.

Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij