Menu

Inspekcja Handlowa sprawdzała sprzedawców mięsa i wędlin

Inspekcja Handlowa sprawdzała sprzedawców mięsa i wędlin Fot. Max Pixel

W siedmiu  na dziesięć skontrolowanych sklepach na Podkarpaciu inspekcja handlowa wykryła nieprawidłowości. Dotyczą one oznakowania sprzedawanego mięsa i wędlin.

Najwięcej uchybień stwierdzono na stoiskach sprzedaży towaru na wagę. Brakowało czytelniej informacji o zawartości na przykład wody w mięsie czy o składnikach wędlin. Zastrzeżenia dotyczą także do nazewnictwa wyrobów mięsnych.

Zdaniem inspektorów takie działanie wprowadza konsumenta w błąd. W tej chwili prowadzone jest postępowanie administracyjne wobec 7 sklepów.  W przypadku fałszowania lub braku informacji o towarze najniższa kara wynosi 1 tysiąc złotych - najwyższa nawet do 10% obrotu firmy za dany rok.

Przepisy znakowania żywności sprzedawanej luzem weszły w życie w 2015 roku, więc sprzedawcy mieli czas, aby się z nimi zapoznać.

Relacja Olgi Hałabud

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Powrót na górę

Serwis www.radio.rzeszow.pl używa plików Cookies. Korzystając z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na ich użycie. Aby poznać rodzaje plików cookie, cel ich użycia oraz sposób ich wyłączenia przeczytaj Polityka Cookies.

Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij