Kozieradkę coraz częściej stanowi uzupełnienie twardych, dojrzewających serów, dając im orzechowy, niepowtarzalny smak. Rzadko bywa uprawiana na naszych polach, ale taka uprawa jest jak najbardziej możliwa. Roślina należy do bobowatych, ma strączki z nasionkami i nie ma zbyt dużych wymagań. Lubi gleby przepuszczalne, zasadowe, zasobne w składniki pokarmowe. Jest wrażliwa na przymrozki więc siew rozpoczynamy dopiero po majowych zimnych ogrodnikach.
O kozieradce rozmawiamy z Anną Rydzik w naszym cyklu „Zaglądamy kwiatkom w płatki”.
Autor: Ewa Niedziałek-Szeliga


![Podcast Roku 2025 - ruszyło głosowanie publiczności [ZDJĘCIA, WIDEO] 3 - Polskie Radio Rzeszów Podcast Roku 2025 – ruszyło głosowanie publiczności [ZDJĘCIA, WIDEO]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/09/DSC02268-Poprawione-Szum-120x86.jpg)





