Audycje

Czy wiemy, co jemy?

7 sty · 12:02
Czy wiemy, co jemy?

Zapewne każdy z nas mniej lub bardziej, zastanawia się nad tym, co spożywa każdego dnia.

Różnią się nasze upodobania, smaki, diety, zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Co, jednak jeśli nieco bardziej zagłębimy się w świat technologii żywności i żywienia?

Karol Skrobacz – miłośnik gotowania i dobrego smaku, pasjonat studiowania etykiet i zgłębiania historii powstawania jedzenia, a do tego doktorant w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności Uniwersytetu Rzeszowskiego, rozkłada na czynniki pierwsze znane i popularne produkty żywnościowe.

Dlaczego warto czytać etykiety? Jak nie pogubić się w gąszczu trudnych nazw i oznaczeń? Jakie produkty warto wybierać, a czego szczególnie unikać? Odpowiedzi m.in. na te pytania znajdą Państwo w programie pt. „Czy wiemy co jemy?” emitowanym w każdą sobotę ok. 11.40.

Zaprasza Karol Skrobacz.

1. Kaszanka

--:--
--:--

2. Kasze

--:--
--:--

3. Podroby

--:--
--:--

4. Cukier

--:--
--:--

5. Zupka „chińska”

--:--
--:--

6. Herbata

--:--
--:--

7. Pierniki

--:--
--:--

8. Napoje

--:--
--:--

9. Chipsy

--:--
--:--

10. Napoje mleczne

--:--
--:--

11. Jaja

--:--
--:--

12. Kiszonki

--:--
--:--

13. Twaróg

--:--
--:--

14. Pizza

--:--
--:--

15. Chałwa – z jednej strony bardzo słodka, z drugiej strony bardzo tłusta jest całkiem zdrową przekąską - choć oczywiście w ograniczonych ilościach. Co kryje się w jej składzie i jaki tłuszcz może wspierać odchudzanie? Sprawdzał to Karol Skrobacz.

--:--
--:--

16. Cebula

--:--
--:--

7 stycznia ·  12:02

© 2021 Polskie Radio Rzeszów S.A.

Stworzono na Podkarpaciu przez