Zapewne każdy z nas mniej lub bardziej, zastanawia się nad tym, co spożywa każdego dnia.
Różnią się nasze upodobania, smaki, diety, zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Co, jednak jeśli nieco bardziej zagłębimy się w świat technologii żywności i żywienia?
Karol Skrobacz – miłośnik gotowania i dobrego smaku, pasjonat studiowania etykiet i zgłębiania historii powstawania jedzenia, a do tego doktorant w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności Uniwersytetu Rzeszowskiego, rozkłada na czynniki pierwsze znane i popularne produkty żywnościowe.
Dlaczego warto czytać etykiety? Jak nie pogubić się w gąszczu trudnych nazw i oznaczeń? Jakie produkty warto wybierać, a czego szczególnie unikać? Odpowiedzi m.in. na te pytania znajdą Państwo w programie pt. „Czy wiemy co jemy?” emitowanym w każdą sobotę ok. 11.40.
Zaprasza Karol Skrobacz.
1. Kaszanka
2. Kasze
3. Podroby
4. Cukier
5. Zupka „chińska”
6. Herbata
7. Pierniki
8. Napoje
9. Chipsy
10. Napoje mleczne
11. Jaja
12. Kiszonki
13. Twaróg
14. Pizza
15. Chałwa – z jednej strony bardzo słodka, z drugiej strony bardzo tłusta jest całkiem zdrową przekąską - choć oczywiście w ograniczonych ilościach. Co kryje się w jej składzie i jaki tłuszcz może wspierać odchudzanie? Sprawdzał to Karol Skrobacz.
16. Cebula
Komentarze (0)
Zasady publikowania komentarzy