Muzyka
PŁYTA TYGODNIA

Happysad i album „Odrzutowce i Kowery”

27 wrz · 08:34
Happysad i album „Odrzutowce i Kowery”

Happysad powstał w 2001 roku w Skarżysku-Kamiennej. Od lat jest jednym z najpopularniejszych polskich zespołów, wyprzedających bilety na swoje koncerty. Zespół ma na koncie ponad 1200 koncertów w całym kraju, 5 platynowych i 3 złote płyty oraz rekordy frekwencji w kilkunastu popularnych klubach w Polsce.

W lipcu 2004 r. ukazał się debiutancki album zespołu „Wszystko jedno”, a rok później „Podróże i pod prąd”. 1 września 2007 podczas III edycji organizowanego przez Happysad festiwalu SKARfest miała miejsce premiera trzeciego krążka zespołu – „Nieprzygoda”. Premiera tej płyty znalazła się na pierwszym miejscu OLIS – listy najlepiej sprzedających się płyt w Polsce. Dziś „Wszystko jedno” i „Nieprzygoda” są platynowymi płytami.

Koncertowe wydawnictwo DVD Happysad „Na żywo w STUDIO” zyskało status złotej płyty już w dniu premiery, 24 listopada 2008, a pół roku później zostało platynową płytą.

W październiku 2011 ukazało się jubileuszowe wydawnictwo „Zadyszka”, podsumowujące dziesięć lat działalności zespołu, składające się z dwóch płyt. Na pierwszym krążku 13 zaprzyjaźnionych zespołów gra utwory Happysad, a drugi to DVD z koncertem zespołu z Jarocina z udziałem urodzinowych gości.

Kolejne premierowe płyty zespołu debiutowały na szczycie OLISu i szybko pokrywały się złotem, a wydana w 2009 r. płyta „Mów mi dobrze” oraz pochodząca z 2012 r. „Ciepło/zimno” zyskały status platynowej płyty.
W 2013 roku ukazało się kolejne wydawnictwo DVD i 2CD dokumentujące występ zespołu na Przystanku Woodstock w 2012 i – jako zdobywca Złotego Bączka – w 2013 roku.

W 2014 roku nagrał album “Jakby nie było jutra”, który w październiku 2014 r. zadebiutował na 1 miejscu OLIS, spotkał się z bardzo dobrymi recenzjami i w ciągu miesiąca zyskał status złotej płyty. Kolejna płyta zespołu „Ciało obce” pochodzi z lutego 2017 r, a albumowi towarzyszy 11 wideoklipów zrobionych przez ekipę SKY Piastowskie, które w ciągu roku od premiery zgromadziły ponad 10 milionów wyświetleń, a album ma status złotej płyty.

Ósma płyta Happysad nosi tytuł „Rekordowo Letnie Lato”, ukazała się 29 listopada 2019 r, a przy jej powstaniu zespół współpracował z pięcioma producentami (Leszek Kamiński, Jacek Miłaszewski, Paweł Cieślak, Marcin Bors, Bogdan Kondracki).

Rok 2020 przyniósł kolejne wydawnictwo koncertowe (2CD/DVD) będące rejestracją koncertu na Pol’and’Rock Festival rok wcześniej.

W 2021 roku zespół obchodzi dwudziestolecie istnienia, które świętuje okolicznościową płytą „Odrzutowce i Kowery” (premiera 27 sierpnia 2021), książką „Zanim pójdę. Długa droga zespołu Happysad” autorstwa Żanety Gotowalskiej (premiera 13 października 2021) oraz innymi wydarzeniami specjalnymi.


Skład zespołu:

  • Kuba Kawalec - wokal, gitara
  • Łukasz Cegliński – Pan Latawiec – gitara, wokal
  • Artur Telka – bas
  • Jarek Dubiński – Dubin – perkusja
  • Maciej Ramisz – instrumenty klawiszowe, gitara, wokal
  • Michał Bąk – saksofon, instrumenty klawiszowe, wokal

Dyskografia:

  • „Wszystko jedno” – 2004 r. (SP Records) (platyna)
  • „Podróże z i pod prąd” – 2005 r. (SP Records) (złoto)
  • „Nostress/Łydka” – 2006 r. – singiel (SP Records)
  • „Nieprzygoda” – 2007 r. (SP Records) (platyna)
  • „Na żywo w Studio” – 2008 r. – 2DVD (Mystic Production) (platyna)
  • „Na żywo w Studio” – 2009 r. – 2CD (Mystic Production)
  • „Mów mi dobrze” – 2009 r. (Mystic Production) (platyna)
  • „Zadyszka” – 2011 r. – CD/DVD (Mystic Production)
  • „Ciepło/Zimno” – 2012 r. (Mystic Production) (platyna)
  • „Przystanek Woodstock 2013” – 2013 r. 2CD/DVD (Złoty Melon)
  • „Jakby nie było jutra” - 2014 r. (Mystic Production) (złoto)
  • „Ciało obce” - 2017 r. (Mystic Production) (złoto)
  • „Rekordowo Letnie Lato” – 2019 r. (Mystic Production)
  • „Pol’and’Rock 2019” – 2020 r. (Złoty Melon/Mystic Production)
  • „Odrzutowce i Kowery” - 2021 r. (Mystic Production)

Rok 2021 to w obozie zespołu Happysad seria wyjątkowych wydarzeń związanych z obchodami dwudziestolecia jego działalności. Pod koniec sierpnia ukaże się jubileuszowe dwupłytowe wydawnictwo Odrzutowce i kowery, w październiku książkę Żanety Gotowalskiej Zanim Pójdę. Długa droga zespołu Happysad wyda Agora SA,  a w tym samym czasie zespół wyruszy w trasę promująca płytę, świętując podczas koncertów dwie dekady obecności na polskiej scenie muzycznej. Czego spodziewać się po tych koncertach?

Na pewno z radością sięgniemy po materiał z płyty jubileuszowej, czyli pojawią się odrzutowce – utwory nigdzie niepublikowane, nieznane, nigdy szerzej nieprezentowane, napisane z myślą o poprzednich płytach oraz kowery – czyli nasze nowe, uaktualnione wersje starych, znanych songów.

– mówi gitarzysta zespołu Łukasz Cegliński.

Nie wyobrażamy sobie także, aby na tej trasie zabrakło materiału przekrojowego i jakichś rarytasów.

– dodaje.

Po pandemicznej przerwie, w której nie próżnował i zespół (nagrywając płytę) i jego wokalista (w lipcu ukazała się solowa płyta Kuby Kawalca pt: Ślepota) Happysad wygłodniały koncertowych emocji zaprasza na wspólne świętowanie dwudziestolecia.

Fot. materiały prasowe



27 września ·  08:34

© 2021 Polskie Radio Rzeszów S.A.

Stworzono na Podkarpaciu przez