Innowacyjne i podnoszące jakość życia. Badacze z UR opracowali batony z wysoką zawartością białka roślinnego. Powstały z myślą o tych, którzy w swojej diecie unikają produktów zawierających gluten, białko mleka i jaj, laktozy oraz sacharozy. Ale to też odpowiedź na potrzeby osób aktywnych fizycznie.
Zawodowo zajmuje się żywieniem człowieka i technologią spożywczego przetwórstwa surowców roślinnych, a amatorsko lubię uprawiać różne sporty. Czasami zdarza mi się korzystać z różnej żywności przeznaczonej dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, stąd pomysł na połączenie suplementu diety z produktem wysoko białkowym.
– powiedział dr inż. Tomasz Cebulak, lider projektu naukowego.
Produkt badaczy z Uniwersytetu Rzeszowskiego charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego i wartościami w postaci związków organicznych o udokumentowanych właściwościach stymulujących układ immunologiczny organizmu. Dodatkowo batony te są miękkie i dobrze smakują. Obecnie, produkt jest we wczesnej fazie rozwoju, a to oznacza, że wymaga jeszcze dopracowania.
Projekt badawczy pn. „Batony na bazie białka roślinnego o właściwościach immunomodulacyjnych” otrzymał dofinansowanie w ramach II naboru do Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji. Rozwiązanie zostało docenione przez międzynarodowe jury i otrzymało złoty medal w ramach XV Międzynarodowych Targów Wynalazków i Innowacji INTARG 2022.
Fot. archiwum
Komentarze (0)
Zasady publikowania komentarzy