Dlaczego chińska herbata jest najlepsza, a sery wytwarzane tradycyjną metodą rodem z Sycylii są najzdrowsze? Odpowiedzi na te pytania znaleźli dziś uczestnicy spotkania z pasjonatami kuchni z różnych części naszego globu. Zorganizowała je stalowowolska Filia Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, w ramach Tygodnia Bibliotek. Dawid Romanik przekonywał, że wydobycie odpowiedniej głębi smaku i aromatu z herbaty zależy m.in. od długości parzenia i temperatury wrzątku, którym ją zalewamy.
Wioletta Marino wraz ze swym mężem Francesco przekonywała do kuchni rodem z Sycylii. Mówiła o tradycyjnej produkcji serów długodojrzewających oraz o ricottcie, którą w Polsce produkują z koziego mleka. Całość spotkania uzupełniły degustacje oraz możliwość zapoznania się z wystawą książek „Dieta w sporcie i diety świata jako forma zdrowego stylu życia”.
Fot. R. Pytka
Komentarze (0)
Zasady publikowania komentarzy