
Strzyżowskiego Festiwalu Kuchni Staropolskiej im. Stanisława Czernieckiego
Podczas wydarzenia będziemy mieli możliwość spróbowania kuchni staropolskiej w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Strzyżów, obejrzenia pokazu gotowania na żywo w wykonaniu szefa kuchni Piotra Bassary według przepisów z pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, napisanej przez pochodzącego ze Strzyżowa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego.
Grupa rekonstrukcyjna Sarmata poprowadzi: konkurs wiedzy na temat kuchni dawnej, pokazy i nauka tańców dawnych, pokazy walk i turniej zabaw dla dzieci. Muzeum Samorządowe przedstawi sylwetkę Stanisława Czernieckiego.
W programie przewidujemy również gry i zabawy dla dzieci przygotowane przez Młodzieżową Radę Miejską w Strzyżowie, a także pokaz tańców regionalnych w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca „Kłosowianie” oraz
Dziecięcego Zespołu Pieśni i Tańca „Małe Pogórze”, a wszystko to przy dźwiękach muzyki dawnej.
Program:
– pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni Piotra Bassary, według
przepisów Stanisława Czernieckiego (godz. 13:00)
– Grupa rekonstrukcyjna „Sarmata” – konkurs wiedzy na temat kuchni
dawnej, pokazy i nauka tańców dawnych, pokazy walk i turniej zabaw dla
dzieci
– potrawy kuchni staropolskiej przygotowane przez Koła Gospodyń
Wiejskich z terenu Gminy Strzyżów
– wystawa trofeów myśliwskich Koła Łowieckiego „Bażant”
– pokaz tańców regionalnych w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca
„Kłosowianie” oraz Dziecięcego Zespołu Pieśni i Tańca „Małe Pogórze”
– gry i zabawy dla dzieci przygotowane przez Młodzieżową Radę Miejską w
Strzyżowie
– „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” – wystawa plenerowa
Muzeum Samorządowego Ziemi Strzyżowskiej