Browarnictwo to dziedzina , która towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Pierwsze archeologiczne odkrycia wskazują że ludzkość odkryła napój piwny 10-12 tys. lat przed naszą erą.
Pierwsze piwa warzone były w Mezopotamii z orkiszu i jęczmienia 4 tys. lat p.n.e. Najstarszy browar jako obiekt archeologiczny istniej w Egipcie we wschodniej delcie Nilu i datowany jest na 3700 lat p.n.e.
Przez historię browarnictwa na świecie, w Europie i w Polsce oprowadza nas dziś w audycji Krzysztof Zieliński – historyk kulinariów, bloger i popularyzator tradycyjnej żywności. Dowiemy się też o najstarszych browarach na terenie naszego regionu. Wiele z nich jako budynki przetrwało zawieruchy historyczne, ale do dzisiejszych czasów. Nie przetrwały jako zabytki browarnicze, gdyż przegrały z komercjalizacją przestrzeni publicznej.
25 maja obchodzony jest Dzień Browarnictwa.
Rozmawia Ewa Niedziałek-Szeliga:
Tekst: Ewa Niedziałek-Szeliga / Fot.: pixabay