Poprawa ostrości widzenia, lepszy kontrast widzenia oraz lepsze widzenie w nocy – takie efekty przyniosły suplementy diety opracowane przez zespół prof. Alicji Kucharskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uczestnicy badań przyjmowali kapsułki z czarnych borówek, aronii i jagody kamczackiej.
Badania zespołu prof. Alicji Kucharskiej dowiodły, że ekstrakty z owoców czarnej borówki, aronii oraz jagody kamczackiej zmniejszają objawy zespołu suchego oka, jaskry i starczowzroczności. Jak przekazali przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, z takimi problemami mierzy się nawet 1,3 mld ludzi na całym świecie.
-Jest to pierwsze badanie preparatu opartego na naturalnych, standaryzowanych ekstraktach z aronii, jagody kamczackiej i borówki czarnej – powiedziała prof. Alicja Kucharska.
Wymienione owoce to bogate źródło substancji, które sprzyjają poprawie wzroku. Nad opracowaniem suplementu pracował interdyscyplinarny zespół. Była w nim m.in. okulistka dr Dorota Szumny z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu czy lekarz prof. Tomasza Sozański z Politechniki Wrocławskiej. W badaniu wzięły udział w wieku powyżej 50 lat ze stwierdzonymi problemami ze wzrokiem. Przyjmowali stworzone z owoców kapsułki przez 12 tygodni w dwóch cyklach.
-Jego wyniki są zadowalające, ale chcielibyśmy jeszcze rozszerzyć grupę badawczą na osoby w wieku około 30 lat, które pracują przed komputerem, np. informatyków oraz zawodowych kierowców samochodów ciężarowych – powiedziała naukowczyni.
W efekcie badań okazało się, że przez pierwszych sześć tygodni nie zaobserwowano zmian. Dopiero w kolejnych etapie u ponad 90 proc. badanych zaobserwowano poprawę ostrości widzenia. Dodatkowo u ponad 80 proc. uczestników wystąpiła poprawa nawilżenia spojówek (pod koniec cyklu liczba ta spadła do ponad 60 proc.).
Tekst: PAP, fot. ilustracyjne/pixabay.com