Bogaty w przeciwutleniacze morski glon z gromady brunatnic – Ecklonia cava – może pomóc w zapobieganiu chorobie Parkinsona– informuje pismo „Nutrients”.
Choroba Parkinsona jest chorobą neurodegeneracyjną spowodowaną utratą neuronów, które produkują dopaminę, neuroprzekaźnik zaangażowany w kontrolę motoryczną i funkcje poznawcze. Do uszkodzeń prowadzi nadmierne wytwarzanie reaktywnych form tlenu.
Wraz ze starzeniem się globalnej populacji gwałtownie rośnie liczba pacjentów z chorobą Parkinsona. Obecnie dostępne jest tylko leczenie objawowe, dlatego konieczne jest opracowanie schematów leczenia i metod zapobiegania.
Profesor nadzwyczajny Akiko Kojima-Yuasa z Osaka Metropolitan University kierowała grupą badawczą, która zweryfikowała fizjologiczny wpływ przeciwutleniaczy – polifenoli Ecklonia cava na zapobieganie chorobie Parkinsona.
Przeprowadzono dwa rodzaje testów funkcji motorycznych na modelach myszy z chorobą Parkinsona. Gryzoniom przez tydzień podawano doustnie przeciwutleniacze, a następnie podano rotenon – substancję znaną ze swoich właściwości neurotoksycznych. Jak się okazało, funkcja motoryczna, którą osłabił rotenon, została przywrócona. Zaobserwowano również poprawę funkcji motorycznej jelit.
Eksperymenty z wykorzystaniem komórek będących modelem choroby Parkinsona wykazały, że zawarte w glonie przeciwutleniacze aktywują enzym AMPK (kinaza białkowa aktywowana adenozyno-monofosforanem) i hamują produkcję reaktywnych form tlenu, które powodują śmierć komórek nerwowych.
Badanie to sugeruje, że przeciwutleniacze Ecklonia cava mogą zmniejszać uszkodzenia neuronów poprzez aktywację AMPK i hamowanie wewnątrzkomórkowej produkcji reaktywnych form tlenu – wskazała prof. Kojima-Yuasa. – Mamy nadzieję, że Ecklonia cava będzie skutecznym składnikiem w zapobieganiu chorobie Parkinsona.
Więcej w publikacji źródłowej: https://www.mdpi.com/2072-6643/16/13/2076
Tekst: PAP, fot. pixabay.com