Dziś obchodzimy Dzień polskiej żywności. Ta data nie jest przypadkowa, bo pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich, świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami.
Celem Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę.
To idealna okazja, aby powrócić do nieco zapomnianych już, klasycznych dań, ale także na nowo zinterpretować dobrze znane przepisy kulinarne. Nawet „stare, dobre” potrawy można przyrządzić w niecodzienny sposób, wystarczy zajrzeć do blogów kulinarnych!
W Dniu polskiej żywności warto przygotować sobie posiłek przygotowany tylko z rodzimych składników, poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.
Inicjatorami nietypowego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców.
Tekst: Kalbi.pl, fot. Pixabay