Dodatkom do żywności poświęcony będzie dzisiejszy wykład „Akademii Zdrowia 50+” w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Dziś będzie mowa o roli konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Będzie można posłuchać o ich funkcjach, mechanizmach działania oraz o przepisach regulujących ich stosowanie.
Wykład pod hasłem „Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności” rozpocznie się o godzinie 17.00 w siedzibie uczelni przy ul. Sucharskiego 2 w Rzeszowie. Poprowadzi go Urszula Binduga doktorantka Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności.
Celem Akademii Zdrowia 50+ jest popularyzacja nauki oraz ukazanie jej przydatności w życiu codziennym w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych oraz koncepcji aktywnego starzenia. Bezpłatne wykłady są otwarte dla wszystkich chętnych.
Projekt Akademia Zdrowia 50+ jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.
Tekst: Barbara Kozłowska, fot. pexels.com


![[ZDJĘCIA] KS DevelopRes Rzeszów wygrywa derby Podkarpacia. Pewne 3:0 ze Stalą Mielec 3 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] KS DevelopRes Rzeszów wygrywa derby Podkarpacia. Pewne 3:0 ze Stalą Mielec](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/DSC09528-Poprawione-Szum-120x86.jpg)
![[SONDA] Dziś niedziela handlowa. Co mówią mieszkańcy? 4 - Polskie Radio Rzeszów [SONDA] Dziś niedziela handlowa. Co mówią mieszkańcy?](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/kobieta-cieszy-sie-zakupy-pojeciem-120x86.jpg)





