Dodatkom do żywności poświęcony będzie dzisiejszy wykład „Akademii Zdrowia 50+” w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Dziś będzie mowa o roli konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Będzie można posłuchać o ich funkcjach, mechanizmach działania oraz o przepisach regulujących ich stosowanie.
Wykład pod hasłem „Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności” rozpocznie się o godzinie 17.00 w siedzibie uczelni przy ul. Sucharskiego 2 w Rzeszowie. Poprowadzi go Urszula Binduga doktorantka Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności.
Celem Akademii Zdrowia 50+ jest popularyzacja nauki oraz ukazanie jej przydatności w życiu codziennym w zakresie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych oraz koncepcji aktywnego starzenia. Bezpłatne wykłady są otwarte dla wszystkich chętnych.
Projekt Akademia Zdrowia 50+ jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.
Tekst: Barbara Kozłowska, fot. pexels.com