Rozwój rolnictwa ekologicznego oraz wsparcie polskiego winiarstwa to główne tematy dwudniowego, wyjazdowego posiedzenia Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Podkarpaciu. Posłowie omawiali sposoby na wspieranie enoturystyki i winiarstwa jako alternatywy dla tradycyjnego rozwoju rolnictwa.
Podkarpacie może poszczycić się dynamicznie rozwijającymi się sektorem winiarskim, co skłoniło parlamentarzystów do wizyt w lokalnych winnicach oraz w zakładzie mięsnym produkującym ekologiczne wędliny.
Poseł PSL, Adam Dziecic, podkreślił znaczenie przygotowania dobrych propozycji, które mogą prowadzić do konkretnych rozwiązań legislacyjnych. Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Stefan Krajewski, zaznaczył, że wyjazdowe posiedzenia komisji pozwalają lepiej poznać potrzeby regionu.
– Postawienie na wysoką jakość produktów spożywczych to klucz do konkurencji na rynku – przekonywał Mirosław Maliszewski, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Warto dodać, że w regionie funkcjonuje obecnie 870 gospodarstw ekologicznych.
Tekst, fot.: M. Domino