Owoce, warzywa i mięsa lub ryby przyrządzone według tradycyjnych receptur zaprezentowano w Rokietnicy w powiecie jarosławskim podczas konkursu kulinarnego „Z babcinej spiżarni”. 18 kół gospodyń wiejskich przygotowało potrawy, które mają promować lokalne i zdrowe produkty.
– Tych receptur nam nie wolno zapomnieć. Są one proste, zdrowe i smaczne – powiedziała Irena Poćwierz ze Stowarzyszenia Razem w Przyszłość w Morawsku. Janina Madaj, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Zgodzie dodaje, że smak dzieciństwa człowiek zawsze pamięta i jak taką potrawę się zrobi, to wracamy pamięcią do naszych mam i babć i to jest piękne.
Konkursowi towarzyszyły warsztaty kulinarne dla gospodyń prowadzone przez Martynę Niemiec, zwyciężczynię popularnego konkursu kulinarnego. Wydarzenie jest częścią realizowanego przez powiat jarosławski międzynarodowego projektu Interreg Polska-Słowacja „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”.
Relacja Szymona Tarandy:
Tekst, dźw. i fot.: Sz.Taranda