Sonińskie powidła śliwkowe, porzeczkówka nadwisłocka, gałka bieszczadzka, róża ucierana z Krasiczyna i babka drożdżowa z kruszonką z Dzwonowej – te regionalne specjały z Podkarpacia trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podkarpackie zajmuje drugie miejsce w Polsce z 258 wpisami. Na wpis na listę czekają już kolejne produkty, m.in. lasowiacki olej lniany, miód nawłociowy z Zabrnia, miód lipowy ze Stubna, lasowiacka herbatka lipowa z Dębicy i kiełbasa wiejska z Frysztaka.
Jak podkreśla Dorota Jamrozy z Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie, kluczowe jest udokumentowanie 25-letniej tradycji oraz związku produktu z regionem.
– Pomaga nam w tym m.in. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej i badania etnograficzne prowadzone przez pracowników – tłumaczy.
Proces, choć czasochłonny, otwiera drogę do promocji na targach i festiwalach, także za granicą.
Tekst: A.Radochońska