Święto Objawienia Pańskiego, czyli Epifania obchodzone jest od IV wieku i jest niezależnym od Bożego Narodzenie samodzielnym świętem. Towarzyszą mu przede wszystkim liczne orszaki paradne, nawiązujące do tradycji tej uroczystości. Nie mogło w tym jednak zabraknąć kulinariów, przygotowywanych na ten dzień.
W wielu krajach pieczono ciastka różnie nazywane, w Polsce były to drożdżowe szczodraki. Były one nadziewane różnymi masami, w Polsce jabłkami i kapustą, w Hiszpanii nadzieniem migdałowym. Zbliżony obyczaj istniał we Francji. Wspólnym elementem tych wypieków było ukrycie w niektórych ciastkach czegoś niespodziewanego. Otrzymanie takiego ciastka miało gwarantować osobie obdarowanej szczęście i pomyślność w nowym roku.
O tym opowiadają dziś autorzy audycji Kulinarne Pogaduchy: Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga / fot. pexels.com