Drużyna Zespołu Szkół nr 1 im. ks. kard. Stefana Wyszyńskiego w Tarnobrzegu zajęła drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Umiejętności skierowanym do uczniów placówek kształcących w zawodach gastronomicznych.
Podczas finałowych zmagań w Tarnowie ekipa w składzie Bartłomiej Rodzeń, Karolina Ślęzak i Jakub Walos, uczniowie trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego, zdobyli uznanie komisji konkursowej, przygotowując kurczaka kukurydzianego wraz z produktami regionalnymi i sezonowymi.
Jak poinformował szef zespołu Bartłomiej Rodzeń, drużyna popularnej tarnobrzeskiej „Prymasówki” miała półtorej godziny na wykonanie pięciu porcji tej potrawy oraz odpowiednie jej podanie.
Opiekunka uczniów Małgorzata Tomczyk, która pełni obowiązki kierowniczki szkolenia praktycznego w Zespole Szkół nr 1 w Tarnobrzegu podkreśliła, że był to już kolejny konkurs, w którym tak udanie zaprezentowali się uczniowie tej placówki.
Tekst: R. Pytka, fot. archiwum ZS nr 1