Dłuższy dzień i wyżej świecące słońce przypominają, że czas zająć się wysiewem nasion ciepłolubnych warzyw i kwiatów. Warzywa, takie jak pomidory, papryki, bakłażany, można już wysiać do rozsadników. To także ostatni dzwonek na wysiew selerów. Mają bardzo długi, nawet 3 miesięczny, czas kiełkowania i wzrostu. Niektórzy rozpoczęli też już wysiewy ogórków, dyni i melonów.
Przy produkcji własnej rozsady, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, wilgotność i doświetlenie. Najczęściej pojemniki na siewki stawiamy na południowych parapetach, zapewniając nasionkom odpowiednie warunki do kiełkowania.
Przy produkcji rozsady na ubiegłorocznym podłożu, należałoby ją zdezynfekować np. poprzez wyprażenie gleby w piekarniku. Wysoka temperatura niszczy bowiem wszystkie patogeny.
Więcej na ten temat w rozmowie Ewy Niedziałek-Szeligi z florystką i ogrodniczką Anną Rydzik.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga / fot. pixabay.com