Dzisiaj Światowy Dzień Wody. Prof. Politechniki Rzeszowskiej Adam Masłoń, który był gościem Kalejdoskopu podkreśla, że istotnym elementem obiegu wody w świecie są lodowce, które stabilizują klimat, utrzymują temperaturę i zawierają aż 60% wody słodkiej.
– Topnienie lodowców jest obecnie dużo szybsze niż kiedyś – dodał gość Polskiego Radia Rzeszów.
Ma to związek z ociepleniem klimatu. Współcześnie funkcjonowanie wielu gałęzi technologicznych wymaga ogromnych ilości wody do zużycia. Dla przykładu wymienił produkcje papieru, gdzie dla wyprodukowania kilograma papieru potrzeba 250 l wody, a dla wytworzenia kilograma keczupu ponad 700 litrów. Woda, jak zaznaczył nasz ekspert, staje się „towarem deficytowym”, dlatego musimy ją oszczędzać albo przejść na technologie, które będą jej mniej zużywać.
Więcej na ten temat w rozmowie Justyny Piekło.
Tekst: J. Ślońska / fot. J. Piekło