Marchewka to warzywo, bez którego trudno byłoby się nam obejść. Trafiło do Polski z królową Boną i jej umiłowaniem włoszczyzny. Nabrało kapitalnego znaczenia w kuchni, choć używane było także jako lekarstwo na różne dolegliwości. Marchewka np.: wspomaga odporność i chroni przed infekcjami, ale też słodzi potrawy, dostarcza witamin i niepowtarzalnego smaku.
Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 4.5 kg marchewki. Używamy jej do wszystkich kulinariów, od surówek, sałatek po przetwory, soki oraz ciasta. Z marchewki można zrobić też dżem marchewkowy – produkt eksportowy Portugalczyków. Aby ominąć unijne dyrektywy związane z tożsamością marchewki, Portugalczycy zrobili z niej owoc i droga do akceptowalnego przez UE dżemu jako produktu owocowego została zachowana.
Marchewka doczekała się swojego święta. Międzynarodowy Dzień Marchewki jest obchodzony 4 kwietnia.
Do wysłuchania Pogaduch o marchewce zapraszają jak zwykle autorzy cyklu: Ewa Niedziałek Szeliga i Krzysztof Zieliński:
Tekst: Ewa Niedziałek Szeliga, fot.pixabay