– Dobra jakościowo, zdrowa czekolada powinna być twarda i łamać się w dłoni
– podkreśla dietetyczka kliniczna Patrycja Mochocka w Dzień Czekolady.
Jej zdaniem najcenniejsze właściwości prozdrowotne ma czekolada gorzka, bogata w miazgę kakaową, magnez i przeciwutleniacze.
– Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach
– wyjaśniła Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu.
– Czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc., deserowa – od 50 do 70 proc., a mleczna – poniżej 50 proc.
– dodała.
Według specjalistki, to właśnie gorzka czekolada wyróżnia się najwyższą wartością odżywczą, ponieważ zawarte w niej kakao ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
– Jest również bogatym źródłem magnezu, cynku i żelaza. Dodatkowo, związki obecne w kakao wpływają korzystnie na funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja, oraz stymulują wydzielanie serotoniny, znanej jako hormon szczęścia
– wyliczyła dietetyczka.
Czekolada dostarcza też organizmowi węglowodany, co wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i przy pracy umysłowej.
Ekspertka zaleca, by konsumenci sięgali po czekolady o jak najkrótszym i jak najprostszym składzie, bez zbędnych dodatków i o niskiej zawartości cukru. Przestrzega jednocześnie przed tzw. produktami czekoladopodobnymi, które zawierają często poniżej 25 proc. miazgi kakaowej, a dominują w nich tłuszcze roślinne i sztuczne aromaty.
– Warto pamiętać, że niezależnie od rodzaju, czekolada jest produktem wysokokalorycznym. W jednej tabliczce znajduje się od 500 do 600 kcal, a jedna kostka może dostarczać około 30–35 kcal
– dodała Mochocka.
Czekolada biała, jest zwana nawet „cukrową bombą”, nie zawiera w sobie miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe, które odpowiada za jej smak i konsystencję.
Dietetyczka podsumowała, że umiarkowane spożycie dobrej jakości gorzkiej czekolady może być elementem zdrowej diety. Kluczem, jak zawsze, jest świadomy wybór i umiar. (PAP)