Piwonie to wyjątkowo wdzięczne kwiaty – symbol dojrzałej wiosny i dla wielu wspomnienie płatków sypanych w procesjach Bożego Ciała, podczas których ich płatki sypano pod stopy wiernych.
Jako byliny potrafią rosnąć w jednym miejsc przez wiele lat, jeśli zapewni się im odpowiednie warunki: żyzną, próchniczą glebę, słoneczne stanowisko i niezbyt głębokie posadzenie.
W zamian piwonie odwdzięczają się okazałymi, pachnącymi kwiatami w formie pełnych pomponów. Choć piwonie bylinowe i drzewiaste mają podobne wymagania, różnią się kilkoma istotnymi szczegółami. O tym, jak uprawiać piwonie i czym się kierować przy ich pielęgnacji, opowiadają w najnowszym odcinku poradnika „Zaglądamy kwiatkom w płatki” autorka cyklu Ewa Niedziałek-Szeliga i florystka Anna Rydzik.
Tekst: Ewa Niedziałek-Szeliga / Fot.: archiwum PRRz








