Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych obchodzony jest 2 października, w dniu urodzin Mahatmy Gandhiego – przywódcy indyjskiego ruchu niepodległościowego i pioniera wegetarianizmu.
W tym artykule
Przypomnienie o godnym traktowaniu zwierząt hodowlanych
Gandhi podkreślał, że „wielkość narodu i jego postęp moralny można poznać po tym, jak obchodzi się on ze swoimi zwierzętami”. Dzień został ustanowiony w 1983 roku przez Ruch na Rzecz Praw Zwierząt Hodowlanych (FARM) i ma przypominać o godnym traktowaniu zwierząt udomowionych, wykorzystywanych przez człowieka m.in. jako źródło pożywienia (mleko, mięso, jaja, miód), materiałów (wełna, futro, skóra) czy siły pociągowej.
Chów przemysłowy – globalna tendencja
Hodowla zdominowała świat zwierząt: ssaki hodowlane stanowią aż 60% (biorąc pod uwagę biomasę), ludzie – 36%, a dzikie gatunki jedynie 4%. Podobnie jest wśród ptaków – 70% to drób hodowlany. W Polsce najczęściej hoduje się bydło, trzodę chlewną i drób – choć u nas przeważają wciąż mniejsze gospodarstwa, globalne tendencje wskazują na rozwój chowu przemysłowego.
Jego przewagą są niższe koszty i większa produkcja, jednak – jak zwracają uwagę obrońcy zwierząt – takie podejście niesie ze sobą poważne zagrożenia etyczne i ekologiczne.
Świadomy konsument – dbanie o zwierzęta hodowlane
Święto można obchodzić przechodząc na zmianę nawyków, które będą w trosce o godne traktowanie zwierząt hodowlanych. Dlatego warto pamiętać o byciu świadomym i odpowiedzialnym konsumentem, tj. m.in. ograniczyć wyrzucanie żywności, wybierać produkty roślinne, mało przetworzone. Ponadto dobrze zadbać o unikanie produktów z chowu przemysłowego, jeśli wybiera się produkty pochodzenia zwierzęcego (certyfikat dla rolnictwa ekologicznego UE to logo zielonego listka obrysowanego gwiazdkami UE), zdecydować się na nowoczesne tworzywa wykorzystujące materiały z recyklingu, zamiast wyrobów skórzanych, futer, pierza.
Źródło: kalbi.com / tuptuptup.org.pl / oprac. K. Kopeć / Fot. pixabay.com









