Owsianka cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem ludzi dbających o sylwetkę i zdrowe odżywianie. Można komponować z niej różne dania śniadaniowe, dające wysokobiałkowy i energetyczny napęd na cały dzień.
Owies znany był od stuleci jako ziarno dające siłę i energię, stąd konie, które pomagały człowiekowi w ciężkich pracach, karmione były zawsze owsem.
Właściwości tego ziarna i drogocenne działanie na zdrowie szybko wykorzystano w dietetyce. Owsiane śniadanie z różnymi dodatkami to potężna dawka dobrej energii, lepsza przemiana materii, a także świetna praca jelit. Zawiera mikro i makroelementy, dużo witamin z grupy B, błonnik. Owsianka wzbogacona mlekiem i jego przetworami, orzechami czy kakao, a także owocami daje kompletny poranny posiłek, syty, smaczny i stabilizujący cały przewód pokarmowy.
10 października obchodzimy Dzień Owsianki, stąd nasze przypomnienie, że warto zainteresować się tym cennym posiłkiem, dającym dobrą energię na kilka godzin porannej aktywności.
Tekst: Ewa Niedziałek-Szeliga








