Dr Urszula Binduga z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie podkreśla, że w Polsce i całej Unii Europejskiej obowiązuje jednoznaczne nazewnictwo prawne i tego typu żywność ma swoje wytyczne.
W tym artykule
Bez nawozów mineralnych
Nie zawiera ona syntetycznych pestycydów i nawozów mineralnych oraz GMO. Wytwarza się ją z ograniczonym użyciem dodatków do żywności. Jest też kontrolowana i certyfikowana przez akredytowane jednostki.
Należy sprawdzać oznaczenie
Jedzenie ekologiczne, inaczej nazywane organicznym musi być oznaczone unijnym symbolem rolnictwa ekologicznego, tzw. zielonym listkiem oraz posiadać numerowany certyfikat.
Wybierając taką żywność warto zapoznać się z tym znakiem graficznym
– wyjaśnia Binduga.
Nie każdy produkt zabierający na etykietach słowa: naturalny, zdrowy, farmerski czy tradycyjny będzie oznaczać żywność ekologiczną
– przestrzega.
Więcej na ten temat w rozmowie Małgorzaty Iwanickiej.









