Osoby, które chcą mieć pewność, że żywność jest dobrej jakości powinny szukać odpowiednich oznaczeń. Graficzny symbol produktów ekologicznych to białe gwiazdki ułożone w kształt liścia na zielonym.
Produkty te muszą zawierać co najmniej 95% składników naturalnych i ekologicznych, nie mogą być modyfikowane genetycznie. Euroliściem oznaczane są tylko wyroby pochodzące z gospodarstw certyfikowanych – przypomniała na naszej antenie wykładowczyni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i współzałożycielka pierwszej w Polsce jednostki certyfikującej – dr Urszula Sołtysik.
Jeżeli producent używa tego znaku, a nie ma prawa do certyfikatu podlega karze grzywny.
Certyfikat jest wystawiany na czas maksymalnie do półtora roku. Warto dodać, że proces produkcji w przypadku ekożywności nie ma niekorzystnego wpływu na środowisko.
Tekst: Barbara Kozłowska / Fot. pixabay