Każdego roku Ekogalę odwiedza około 10 tysięcy osób. Dziś drugi dzień największego wydarzenia w regionie, które promuje ekologiczną żywność wysokiej jakości. Są producenci nie tylko z Podkarpacia, ale też z innych rejonów Polski, a nawet z za granicy.
Program jest bogaty: to gotowanie na żywo, debaty, konferencje i degustacje. Wicemarszałek Piotr Pilch zachęca, aby odwiedzić Centrum Wystawienniczo-Kongresowe w Jasionce, gdzie odbywają się targi i spróbować wszystkiego, czym może pochwalić się nasz region, a jest tego sporo. Jak powiedział, panują u nas bardzo dobre warunki do ekologicznych upraw, czyli, np. brak dużego przemysłu.
To właśnie Podkarpacie przoduje jeżeli chodzi o ministerialną listę tradycyjnych produktów, jest ich na niej ponad 250. Cieszy nas, bo co roku dopisywane są nowe produkty z regionu
– mówi Piotr Pilch.
Dziś drugi i ostatni dzień Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości. Odbywają się w Centrum Wystawienniczo Kongresowym G2A Arena w Jasionce. Początek o godzinie 10:00. Targi potrwają do 17:00.
Tekst: Agnieszka Radochońska-Kloc, fot. Anna Magda/UMWP