ONZ poinformowała, że miliard posiłków marnował się każdego dnia w 2022 r., wskazując na „światową tragedię” marnowania żywności. ONZ-owski Program dla Środowiska (UNEP) twierdzi, że „prawdziwe liczby” mogą być dużo większe. Dane pochodzą z opublikowanego w 27 marca raportu – Wskaźnik Marnowania Żywności.
Moglibyśmy nakarmić wszystkie osoby na świecie, które cierpią z głodu – jest ich około 800 mln – jednym posiłkiem dziennie, zrobionym tylko ze zmarnowanego jedzenia
zaznaczył Richard Swanell z organizacji pozarządowej WRAP, która uczestniczyła w pisaniu raportu.
Powodem marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych są złe wybory zakupowe i złe oszacowanie właściwej ilości potrzebnego jedzenia w trakcie robienia zakupów. Kolejnym powodem jest wyrzucanie do śmieci produktów będących nadal nadającymi się do spożycia, pomimo nieaktualnej daty ważności.
Marnowanie jedzenia – obejmujące jedną piątą całej dostępnej żywności na świecie – jest oznaką „porażki środowiskowej”, wskazują autorzy raportu. Praktyka ta jest odpowiedzialna za 10 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. Jeśli marnotrawstwo żywności uznalibyśmy za „kraj”, to zająłby on trzecią pozycję na świecie pod względem emisji.
Tekst: PAP / Fot.: pixabay