Anna Czerwonka i Sebastian Krasuski zwyciężyli w eliminacjach Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Cupi’s spoon”, które odbyły się w ogrodzie Domu Pomocy Społecznej im. Św. Brata Alberta w Przemyślu. Organizatorem konkursu kulinarnego dla osób z niepełnosprawnościami „Cupi’s spoon” jest chorwackie stowarzyszenie UNUO.
Konkurs został już przeprowadzony w 23 państwach członkowskich Unii Europejskiej i w Ukrainie. Jak podkreśla Vedran Habel, organizator konkursu główny cel to pokazanie i rozpropagowanie niezwykłych umiejętności jakie kryją w sobie osoby z niepełnosprawnościami. Annie Czerwonce z Warsztatu Terapii Zajęciowej z Leżajska zwycięstwo przyniósł koktajl kokosowy. Podniebienia jurorów zachwycił Sebastian Krasuski z Domu Pomocy Społecznej im. św. Brata Alberta z Przemyśla, przygotowując proziaki z kurczakiem, z sosem mango i rukolą. Główną nagrodą w konkursie jest udział w międzynarodowych warsztatach kulinarnych w Zagrzebiu i wizyta w Watykanie.
Relacja Grzegorza Janiszewskiego.
Tekst i fot.: Grzegorz Janiszewski