Deputowani nie zgodzili się na odrzucenie przepisów dotyczących wymagań higienicznych. Nowe regulacje wprowadzają rygorystyczne wymogi podmrażania ryb przed pokrojeniem w plastry. Stosują go firmy przetwarzające wędzonego łososia w Polsce. Sprzeciw wobec tych regulacji składała europosłanka KO Elżbieta Łukacijewska. Wyraziła ubolewanie, że nie wszyscy Polacy zaangażowali się w obronę
Ja, chociaż mieszkam na Podkarpaciu, z moim zespołem, proszę mi wierzyć, robiliśmy wszystko. To była wielomiesięczna praca – nad uświadamianiem, nad walką. Nie udało się przekonać większości europosłów
– powiedziała.
Elżbieta Łukacijewska poinformowała, że polski sektor przetwórstwa rybnego, czy przetwórstwa łososia będzie mógł wystąpić do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.
Ale cały czas piłka jest w grze
– powiedziała Polskiemu Radiu europosłanka Elżbieta Łukacijewska.
Ponadto, jak poinformowała, przedstawiciele grup politycznych zwrócą się do unijnej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, by wydała swoją ocenę regulacji. Komisja Europejska, choć powinna była, tego nie zrobiła. Posiłkowała się jedynie opinią małej agencji, powiązanej z Hiszpanią, która też schładza ryby, ale w niższej temperaturze. (IAR)
Fot. Polskie Radio Rzeszów