Pieczywo, ciasta, wyroby mięsne oraz przetwory z owoców i warzyw – to najlepsze podkarpackie produkty. Zdaniem Krzysztofa Zielińskiego, eksperta do spraw żywności tradycyjnej, bogactwo kulinarne naszego regionu przyciąga tu miłośników dobrego jedzenia.
Na Podkarpaciu działa ponad 90 małych masarni i zakładów mięsnych, które robią rewelacyjne wędzonki. Mamy też wyroby, które mają receptury wiekowe
– mówi gość Polskiego Radia Rzeszów.
Zdaniem Krzysztofa Zielińskiego siłą Podkarpacia są proziaki i wyroby owocowe, przede wszystkim z derenia. W promocji takich produktów pomagają coraz liczniejsze imprezy kulinarne i koła gospodyń wiejskich. Panie bardzo często uczą szefów kuchni podkarpackich restauracji starych dobrych przepisów, na które wraca moda – wyjaśnia Krzysztof Zieliński.
Często są to przepisy sprzed I czy II wojny światowej. Wiele z nich będzie można poznać podczas Festiwalu Podkarpackich Smaków, który odbędzie się w niedzielę 26 maja w Górnie.
Z Krzysztofem Zielińskim rozmawia Szymon Taranda:
Tekst: Szymon Taranda / Fot.: PRR, arch.