Podkarpacki Festiwal Smaków w Górnie ponownie zgromadził najsmaczniejsze podkarpackie produkty. Podczas szesnastej edycji wydarzenia zaprezentowało się ponad 100 wystawców. Głównym punktem festiwalu był konkurs na najlepszy tradycyjny produkt podkarpacki. Zgłoszono blisko 80 produktów i potraw. Wszystkie muszą spełniać kryteria oryginalności i mieć tradycyjną recepturę.
Zwracaliśmy uwagę na tradycyjną recepturę, produkty, z których potrawy były wykonane, na smak i wygląd
– wyjaśnia Dorota Jamrozy, przewodnicząca jury z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
Podczas Festiwalu Podkarpackich Smaków nagrodzono m.in. pasztet z dziczyzny ze śliwką, zupę szczawiową z jajkiem, kotleciki mięsno-gryczane, miód z propolisem i napar lipowy. To m.in. te produkty będą walczyć o wpisanie ich na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualną listę można znaleźć na stronie internetowej ministerstwa.
Relację przygotował Szymon Taranda.
Tekst i fot.: Szymon Taranda