GIS wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki pochodzącej z Argentyny.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki.
Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
Chodzi o produkt: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g.
Numer partii/Data trwaości: 06.2025, kraj pochodzenia: Argentyna. Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Jak przekazał GIS, firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu. (PAP)
Fot. pixabay.com