Mleczna, gorzka, biała a może najnowszy wynalazek- Ruby – czekolada w swoich najróżniejszych odsłonach ma swój światowy dzień 7 lipca.
Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej, gdzie już 4000 lat temu, piło się ku zdrowotności napoje z ziaren kakaowce. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Pierwszy podróżnicy z Hiszpanii przywieźli do Europy te magiczne ziarna rozkoszy.
Na początku czekolada był towarem ekstremalnie luksusowym i choć mogli sobie na nią pozwolić jedynie najbogatsi i duchowni, to coraz szybciej zyskiwała sławę we wszystkich państwach ówczesnej Europy.
Oczywiście wiadomo, że jeśli chcemy zjeść najlepszą czekoladę na świecie to tylko w Belgii. To właśnie w tym kraju znajduje się ponad 2000 sklepów z czekoladą i 12 fabryk tej słodkości.
Tekst: kalbi / Fot.: pixabay