Produkcja żywności w Polsce to znacząca gałąź gospodarki. Nasze produkty rozpoznawalne są nie tylko w Europie, ale i w odleglejszych zakątkach.
Polska kiełbasa cieszy się wielkim uznaniem Amerykanów i Anglików, polskie sery podpuszczkowe cieszą podniebienia Chińczyków. Nawet Włosi potrafią docenić polskie smaki i z zachwytem smakują polska wołowinę. Polskie jabłka, truskawki czy borówki trafiają na stoły Niemców i Szwajcarów. A polski miód spadziowy to rarytas, który jest pożądany przez handlowców w wielu krajach.
Polska żywność jest doceniana, a jej eksport stanowi spory zastrzyk w budżecie państwa.
W niedzielę obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. O niej właśnie rozmawiają w Kulinarnych Pogaduchach Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński:
Tekst: Ewa Niedziałek Szeliga, fot. Krzysztof Zieliński