Spośród 14 tys. znanych substancji chemicznych znajdujących się w opakowaniach żywności, ok. 25 proc. zostało znalezionych w organizmach ludzi – ustalił zespół naukowców ze Szwajcarii, USA i Wielkiej Brytanii. Jak stwierdzono, wiele z nich wpływa na hormony lub zwiększa ryzyko nowotworów.
Naukowcy na łamach „Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology” opublikowali we wtorek wyniki badań, w których opisują 3601 substancji chemicznych, które przedostają się do organizmu człowieka poprzez kontakt z żywnością. Znaleziono je w próbkach krwi, włosów i kobiecego mleka. Do tych substancji zaliczono m.in. metale, lotne związki organiczne, substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe (PFAS) czy ftalany, o których wiadomo, że mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i sprzyjać rozwojowi nowotworów.
„Istnieją znane niebezpieczne substancje chemiczne, o których wiadomo, że mają one niekorzystne skutki dla zdrowia ludzi. Te substancje wyciekają z opakowań” – powiedziała w rozmowie z „Washington Post” jedna z autorek artykułu Jane Muncke.
Naukowcy od lat wiedzą, że substancje chemiczne mogą wydostawać się z opakowań do żywności. Twierdzą, że wysokie temperatury mogą powodować znaczne przenikanie się substancji, dlatego zalecają unikania podgrzewania żywności w pojemnikach na wynos. Także produkty o wysokiej kwasowości lub zawartości tłuszczów mają większą tendencję do wchłaniania substancji chemicznych. Podobnie jak żywność umieszczona w bardzo małych lub ciasnych pojemnikach.
Zdaniem Muncke szkodliwe są nie tylko związki chemiczne, które przedostają się z opakowań z tworzyw sztucznych. „Prawdopodobnie najgorszy jest papier i tektura z recyklingu. I wiem, że ta wiadomość jest trudna do przyjęcia” – zaznaczyła naukowczyni. W jej opinii recykling papieru, tektury lub plastiku do opakowań żywności prowadzi do wymieszania się z żywnością tuszów niespożywczych, co zwiększa ryzyko przedostania się substancji do organizmu człowieka.
Badacze twierdzą, że konieczne jest lepsze testowanie opakowań i wprowadzenie dalszych regulacji dotyczących tego, co uważa się za bezpieczne do przechowywania żywności.(PAP)