Łukasz Czaja ze Szkodnej w gminie Sędziszów Małopolski zdobył tytuł Podkarpackiego Mistrza Szarlotki 2024 za swój wypiek, czyli szarlotkę pychotkę. Jury jednogłośnie uznało jego placek za najlepszy w regionie, a zwycięski przepis przez najbliższy rok będzie serwowany w restauracji Siedliska Janczar w Pstrągowej.
– Przepis ten przekazywany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Szarlotkę piekła ją moja babcia, potem mama, a teraz ja. Mam nadzieję, że tradycja będzie kontynuowana – mówi zwycięzca.
Podkarpacki Festiwal Szarlotki, który w tym roku odbył się już po raz dziewiąty, przyciągnął licznych miłośników tego tradycyjnego polskiego wypieku. W konkursie wzięło udział prawie 30 uczestników, a jury, pod przewodnictwem Marcina Purgacza, jednogłośnie wybrało Szarlotkę Pychotkę przygotowaną przez Łukasza Czaję ze Szkodnej.
Przewodniczący jury, Marcin Purgacz podkreślił, że Łukasz Czaja wygrał dzięki tradycyjnej recepturze, opartej na najlepszych polskich składnikach. – To festiwal szarlotki, a nie konkurs piękności. Łukasz Czaja zrobił najzwyklejszą, tradycyjną szarlotkę – dobry tłuszcz, jajka, mąka, cukier i prawdziwe polskie jabłka – uzasadnia wybór Marcin Purgacz.
Festiwal, który odbył się w otoczeniu artystycznych występów oraz kiermaszu rękodzieła, zgromadził wielu entuzjastów kuchni i tradycji. Dzięki takim inicjatywom, regionalne smaki, jak Szarlotka Pychotka, mogą być odkrywane na nowo i cieszyć kolejne pokolenia.
Relacja Macieja Idzika.
Tekst i fot. Maciej Idzik