Grzyby towarzyszyły człowiekowi od lat. Uważane były jako pokarm bogów. Chrześcijańskie legendy opisują grzyby jako dar Boga, powstały z okruchów chleba.
Nie wszystkie nacje jednakowo doceniają grzyby. Skandynawowie nie uznają ich kulinarnej wartości. Polacy natomiast grzyby kochają. Ich spożywanie było i jest bardzo rozpowszechnione, a zbieranie grzybów stało się narodową tradycją. Grzyby znalazły swoje miejsce w literaturze, pisał o nich między innymi w Panu Tadeuszu nasz wieszcz Adam Mickiewicz.
Lasów mieliśmy pod dostatkiem, a grzyby stanowiły dobre źródło pokarmu w okresie postnych dni, które towarzyszyły naszym przodkom przez większą część roku.
O wadze grzybów w polskiej, tradycyjnej kuchni, w autorskiej audycji „Kulinarne pogaduchy” rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i regionalista, pasjonat podkarpackich smaków Krzysztof Zieliński.
Tekst i dźw i fot.: Ewa Niedziałek-Szeliga