Historię pisania książęk kucharskich rozpoczęli mężczyźni. Połowa XIX wieku przyniosła przełom, kobiety zwłaszcza z rodzin ziemiańskich zaczęły się emancypować i dążyć do samodzielności. W dziedzinie kulinariów pojawiało się coraz więcej opiniotwórczych kobiecych publikacji związanych z gotowaniem, prowadzeniem domu, higieną i zdrowiem. Były to poczytne, opłacalne pozycje, co dawało impuls kolejnym paniom do realizowania się w życiu. Jedną z takich publicystek była Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nie tylko autorka przepisów kulinarnych ale i bywalczyni salonów. Do historii przeszły jej czwartkowe obiady z ówczesną elitą artystyczną i dziennikarską.
Te między innymi historie są dziś tematem Kulinarnych pogaduch Ewy Niedziałek-Szeligi i Krzysztofa Zielińskiego.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga / fot.unsplash.com



![Świadkowie pomogli w zatrzymaniu nietrzeźwego kierowcy BMW 4 - Polskie Radio Rzeszów Tragiczny wypadek w Jeżowem. Dwie osoby nie żyją [AKTUALIZACJA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/09/policja-e1765385054557-120x86.jpg)
![Nowy sprzęt dla 16. jednostek OSP z Sędziszowa Małopolskiego [ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów Nowy sprzęt dla 16. jednostek OSP z Sędziszowa Małopolskiego [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/DSC_5112-120x86.jpg)




