Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną szklarnię – cieplarnię bąbelkową.
– Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym – podkreślił realizator projektu prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa.
Jak wskazał Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, aby uzyskać optymalne warunki w szklarni tradycyjnej czy tunelu foliowym należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii oraz znaczną emisję CO2.
Uniwersytet przypomniał, że badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat 30. XX wieku. Pilotażowy europejski projekt tego typu skonstruowano w Norwegii, jednak dopiero w Poznaniu powstała technologia umożliwiającą wykonanie cieplarni na skalę przemysłową.
Szklarnia posiada tzw. obieg zamknięty i wykorzystuje zaawansowany system sterowania klimatem. (PAP)
Fot. pixabay.com/ilustracyjne