Picie kawy i herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory głowy i szyi. Wskazują na to wyniki metaanalizy kilkunastu badań, przedstawione na łamach pisma „CANCER”.
Nowotwory głowy i szyi to siódma najczęściej występująca kategoria nowotworów na świecie, a wskaźniki zachorowań rosną w krajach o niskich i średnich dochodach. Wiele badań oceniało, czy picie kawy lub herbaty ma związek z rakiem głowy i szyi, ale wyniki były niespójne.
Aby uzyskać dodatkowe informacje, naukowcy przeanalizowali dane z 14 badań przeprowadzonych przez różnych autorów związanych z International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium, współpracą grup badawczych z całego świata.
Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze dotyczące ich wcześniejszego spożycia kawy z kofeiną, kawy bezkofeinowej i herbaty, liczonego w filiżankach. Jak się okazało, spożycie kawy i herbaty było powiązane z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła.
Kiedy badacze połączyli informacje dotyczące 9548 pacjentów z nowotworami głowy i szyi oraz kontrolnej grupy 15783 osób bez nowotworów – odkryli, że w porównaniu z osobami niepijącymi kawy, osoby, które piły więcej niż 4 filiżanki kawy z kofeiną dziennie, miały o 17 proc. niższe ryzyko wystąpienia nowotworów głowy i szyi ogółem, o 30 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej i o 22 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka gardła. Picie 3–4 filiżanek kawy z kofeiną wiązało się z niższym o 41 proc. ryzykiem wystąpienia raka dolnej części gardła.
Picie kawy bezkofeinowej wiązało się z niższym o 25 proc. ryzykiem wystąpienia raka jamy ustnej. Picie herbaty wiązało się z niższym o 29 proc. ryzykiem wystąpienia raka dolnej części gardła. Ponadto picie jednej filiżanki lub mniej herbaty dziennie wiązało się z niższym o 9 proc. ryzykiem raka głowy i szyi ogółem i niższym o 27 proc. ryzykiem raka dolnej części gardła, ale picie więcej niż 1 filiżanki wiązało się z wyższym o 38 proc. prawdopodobieństwem raka krtani.
„Chociaż istniały wcześniejsze badania dotyczące spożycia kawy i herbaty i zmniejszonego ryzyka nowotworów, to nowe badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych podkategoriach nowotworów głowy i szyi, w tym – obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ” – powiedziała starsza autorka publikacji dr Yuan-Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine (USA). – „Nawyki związane z kawą i herbatą są dość złożone, a te wyniki potwierdzają potrzebę większej ilości danych i dalszych badań na temat wpływu, jaki kawa i herbata mogą mieć na zmniejszenie ryzyka nowotworów”.
(PAP), fot. pexels.com
Paweł Wernicki
pmw/ zan/