Poinformowało o tym w czwartek Ministerstwo Rolnictwa. Nasz kraj jest największym producentem tych owoców w Europie i 4. na świecie. Polskie jabłka będą podawane uczestnikom wydarzeń związanych z prezydencją m.in. w Brukseli.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) wyjaśniło w komunikacie, że inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas prezydencji w 2011 roku. Zwrócił uwagę, że polskie jabłka są uznawane w rejestrze UE za Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), a wyróżnienie to przyznawane jest regionalnym produktom najwyższej jakości.
W Polsce znajduje się 150 tys. hektarów sadów jabłkowych – najwięcej w Unii Europejskiej. Przekłada się to na 80,5 tys. sadów i ok. 4 mln ton rocznej produkcji tych owoców. W 2023 roku eksport jabłek wyniósł 817 tys. ton. Jabłka ekologiczne rosną w 5,5 tys. ha sadów, które produkują ok. 172 tys. ton owoców. Sady ekologiczne znajdują się głównie na Mazowszu. Resort dodał, że 2 tys. ha sadów przestawia się obecnie na produkcję ekologiczną, co „daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha)”.
Ministerstwo wskazało, że z 4,2 mln ton jabłek, 50-70 proc. jest przetwarzane w zależności od sezonu. „Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe” – podkreślono. Większość zagęszczonego soku trafia na eksport, z czego do Niemiec – ok. 40 proc. Natomiast polski sok NFC (not from concentrate), czyli sok niezagęszczony, eksportowany jest głównie do Niemiec i Austrii. Jego produkcja w ostatnich latach „wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE” – podał resort.
Korzenie uprawy jabłek w Polsce sięgają późnego średniowiecza. MRiRW przypomniało, że rozprzestrzenienie się sadownictwa i wprowadzenie szlachetnych odmian jabłek zapoczątkowali mnisi cystersi i benedyktyni; dynamiczny rozwój uprawy tych owoców w Polsce nastąpił w latach 1918-1960. Nawiązało również do osiągnięć profesora Szczepana Pieniążka – naukowca i sadownika, który zdobył doświadczenie w Polsce i Stanach Zjednoczonych, gdzie po wojnie ukończył doktorat. „Do jego osiągnięć należało umożliwienie drzewom owocowania co roku oraz wprowadzenie karłowych drzew i amerykańskich odmian jabłoni. Dzięki jego pionierskiej pracy możemy teraz przechowywać jabłka przez cały rok bez utraty ich jakości” – dodano.
Jak czytamy w informacji MRiRW, jabłko jest bogate w składniki odżywcze, w tym witaminy A i C, przeciwutleniacze, potas, wapń, magnez i błonnik. Owoce te wspomagają trawienia, wzmacniają odporność, poprawiają zdrowie skóry, chronią układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak nowotwory, nadciśnienie, cukrzyca typu 2 i choroby neurodegeneracyjne, np. choroba Alzheimera i Parkinsona, dzięki przeciwutleniaczom znajdującym się głównie w skórce.
Polska 1 stycznia 2025 r. po raz drugi objęła prezydencję w Radzie Unii Europejskiej i przez sześć miesięcy będzie przewodniczyć jej pracom. Po raz pierwszy nasz kraj sprawował prezydencję w Radzie UE w drugiej połowie 2011 r. (PAP)