Specjaliści z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego i Politechniki Poznańskiej stworzyli oprogramowanie, które będzie wykrywać przypadki podwójnej jakości produktów, czyli takich, które w różnych krajach mają różne składy. Produktoskop powstał na zamówienie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Oprogramowanie ma reagować natychmiast, gdy w Internecie pojawi się recenzja sugerująca stosowanie podwójnej jakości.
Każdy produkt wprowadzany na rynki UE, występujący pod taką samą nazwą i w takim samym opakowaniu, musi mieć identyczne skład i właściwości tj. smak, zachowanie czy trwałość. Jeśli są inne, mamy do czynienia z podwójną jakością.
– To praktyka zakazana w UE, ponieważ wprowadza w błąd konsumentów. Mają oni prawo oczekiwać, że dany sok będzie w 100 proc. z owoców w Hiszpanii i Rumunii, a płyn do płukania będzie zostawiał tak samo długotrwały zapach w Niemczech i Polsce. Na straży tych przepisów stoją instytucje broniące praw konsumentów w państwach unijnych. Problem w tym, że reagują one dopiero na doniesienia klientów. Nie wszyscy konsumenci, którzy dostrzegają różnicę jakości, ten problem zgłaszają – podał Instytut. Wsparciem w tym zakresie ma być program oparty o sztuczną inteligencję.
Program powstał w ramach grantu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu INFOSTRATEG III. (PAP)