Historia profesji rzeźników i wędliniarzy sięga czasów pierwotnych. Z biegiem stuleci ludzie nauczyli się nie tylko zdobywać mięso, ale także je rozbierać, dzielić i robić z niego przeróżne potrawy. Byli więc rzeźnicy, potem pojawili się paszteciarze, których szczególnie lubił, z racji upodobania do pasztetów, król Jan III Sobieski. Potem pojawili się wędliniarze.
Dziś produkcja wędlin na ogół jest przemysłowa. Jednak, dzięki przechowaniu dawnych receptur kulinarnych, wciąż przetrwała produkcja rzemieślnicza oferująca wędliny jakościowe z chowu gospodarskiego. Podkarpacie jest jednym z regionów przodujących w tej dziedzinie. Na terenie województwa jest już kilka znaczących zagłębi wędliniarskich, gdzie wędliny są tworzone w sposób tradycyjny.
O tym dziś rozmawiamy w audycji Kulinarne pogaduchy. Po tajnikach tej części historii oprowadza nas Krzysztof Zieliński, regionalista, znawca historii kulinariów.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga