Napary z kwiatu bzu czarnego i lipy, sok malinowy czy miód – to jedne z najpopularniejszych naturalnych sposobów na przeziębienie. Mimo że wiosna już coraz bliżej, sezon grypowy nie odpuszcza.
Naturopata Aleksandra Molendowska mówi, że aby wzmocnić odporność, warto do codziennej diety włączyć naturalne antybiotyki, jakimi są czosnek i cebula, a przy infekcjach wspierać się na przykład olejkami czy przyprawami. Korzeń imbiru działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a z olejku goździkowego możemy zrobić inhalacje. Możemy także przygotować syrop z cebuli z dodatkiem tymianku. Przy bólu gardła sprawdzi się natomiast propolis z miodem.
Na naszą odporność duży wpływ ma także zdrowy styl życia: czas na relaks i aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu, a także odpowiednia ilość snu. (IAR)