Dziś kontynuujemy temat świętych orędowników, zawodów związanych z uzyskiwaniem żywności. Było wśród nich także sporo kobiet, często wykształconych, córek lub żon możnowładców. Nie każdy wie, że o orędownictwo proszono świętą Barbarę, jedną z pierwszych chrześcijańskich męczennic, św. Elżbietę Węgierską – córkę króla Węgier Andrzeja II, czy św. Kingę, węgierska królewnę, która została żoną polskiego króla Bolesława V Wstydliwego.
Patronkami gospodyń była znana z przekazów ewangelicznych św. Marta z Betanii i św. Anna – babcia Jezusa Chrystusa. Pasterze modlili się do św. Genowefy, która do dziś jest patronką Paryża, pochodziła bowiem z miejscowości nieopodal stolicy Francji.
Zielarze zwracali się w modlitwach bezpośrednio do Matki Bożej, dlatego 15 sierpnia w święto Wniebowzięcia święci się nie tylko zioła lecznicze, ale także trujący tojad chroniący przed złymi duchami.
Święte kobiety, orędowniczki rzemieślników i rolników są dziś tematem naszych Kulinarnych Pogaduch. Zapraszają Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński, regionalista, znawca historii kulinariów.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga