sobota, 15 marca 2025
+48 17 222 22 22  
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów

Polskie Radio Rzeszów > Audycje > Kulinarne pogaduchy > Kulinarne pogaduchy o chlebie

Kulinarne pogaduchy o chlebie

15 marca 2025 - 08:30
- Kulinarne pogaduchy
d81aff4169dc8b49b451ea1a466efe4e xl
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterUdostępnij na EmailUdostępnij na WhatsApp

Chleb jest podstawą pożywienia człowieka od tysięcy lat. Sposób jego wytwarzania ewoluował z płaskiego placka pieczonego na kamieniu do współczesnych bochnów chleba wypiekanych w zmechanizowanych nowoczesnych piekarniach.

Wypiekiem chleba zajmowały się osoby wcześniej odpowiednio przyuczane do zawodu. Czas od czeladnika do mistrza niejednokrotnie trwał kilka lat. Chleb był zawsze wyjątkowo traktowany i cieszył się wielkim szacunkiem, miała wpływ na to symbolika chleba w chrześcijaństwie.

Kromkę chleba całowano, gdy spadła na podłogę, a bochen przed rozkrojeniem oznaczano krzyżem. Wypiekowi chleba towarzyszyły także odpowiednie rytuały mające niejednokrotnie swoje podłoże w starosłowiańskich czasach.

Dziś (15 marca) obchodzimy Dzień Piekarza i Ciastkarza.
Z tej okazji zapraszamy do wysłuchania naszych Pogaduch o chlebie i zawodzie piekarza. Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński, historyk, regionalista i znawca dawnej tradycji kulinarnej:

Tekst: E. Niedziałek-Szeliga, fot.pixabay

Tagi: chlebpiekarzkulinarne pogaduchy

Zobacz także

fot.Pixabay

Mięsopust, czyli szalone dni

2025-02-22
Fot. ilustracyjna

Dzień Rogalika tematem kulinarnych pogaduch

2025-01-25
fot. pixabay

Kulinarne pogaduchy – kuchnia wigilijna

2024-12-21
Fot. ilustracyjna

Walory odżywcze nasion roślin strączkowych

2024-12-07

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Wywiad z obrońcą Mariupola, który dostał się do rosyjskiej niewoli (video)

Sławomir Mentzen odwiedzi Podkarpacie

Pożar Wilczej Jamy w Smolniku w gminie Lutowiska (zdjęcia, video)

Nie żyje Roman Madejowski. Miał 62 lata

Oficjalne otwarcie studia Polskiego Radia Rzeszów w Krośnie (zdjęcia)

Śmiertelny wypadek na drodze krajowej nr 73 w Kołaczycach

Wypadek w Zawierzbiu. Nie żyje 34-latek

Poszukiwania polskiego paralotniarza w Kolumbii. Liczy się każda sekunda!



a2
a5
Kulinarne pogaduchy
a3

WIADOMOŚCI

Rzeszów
Przemyśl
Stalowa Wola
Tarnobrzeg
Region

MUZYKA

Wiadomości muzyczne
Listy przebojów

SPORT

Piłka nożna
Siatkówka
Piłka ręczne
Koszykówka
Tenis stołowy

PARTNERZY

Audytorium17

POLSKIE RADIO RZESZÓW

Kampanie społeczne
Patronaty
Regulaminy
Kontakt
Polityka prywatności

© 2024 Polskie Radio Rzeszów S.A. w likwidacji

  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • POGODA
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej