W Rzeszowie odbyła się dyskusja na temat tradycji podkarpackiego winiarstwa. Dzisiaj (18.03) w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie wielu naukowców i ekspertów z branży win i enoturystyki miało okazję do wymiany poglądów i zwrócenia uwagi na kierunki i możliwości rozwoju lokalnego winiarstwa, które mocno związane jest również z lokalną kuchnią.
Jak zaznaczył Krzysztof Zieliński, specjalista do spraw turystyki kulinarnej – Tradycje produkcji wina były związane z przyjęciem chrześcijaństwa. Było ono sprowadzane jako niezbędny element liturgii. A kiedy warunki na to pozwalały, zaczęto zakładać winnice. Pierwsze winnice w Polsce powstawały w X. i XI. wieku.
Celem wydarzenia było stworzenie pola i możliwości dobrej współpracy, pomiędzy winiarzami, a producentami regionalnych produktów. Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego, zwrócił uwagę na konieczność współpracy, żeby dalej móc rozwijać winiarskie tradycje.
– Nie będzie dalszego rozwoju winiarstwa, jeśli nie będziemy działać wspólnie. Tam gdzie możemy, musimy wspierać tych, którzy tworzą tę tradycję.
Dzisiejsza (18.03) konferencja z udziałem winiarzy oraz naukowców była wstępem do dużego branżowego wydarzenia, które planowane jest na 5 lipca 2025.
Tekst, dźwięk i fot: Ł.Lęcznar