Polska jest potentatem na rynku serów dojrzewających. Jesteśmy szóstym producentem sera na świecie. Nasze sery podbijają rynki światowe, w niektórych rankingach są bardziej rozpoznawalne niż sery francuskie.
Podkarpacie ma 24 sery wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych i regionalnych.
Historia wytwarzania sera jest odległa, także na naszym terenie, warto wiedzieć, że rozwój tej produkcji bardzo przyspieszył w czasie II Rzeczpospolitej. Swoje serowarnie, produkujące dobrze dojrzałe sery, miały w okresie międzywojennym takie miejscowości jak Niżatyce, podlubaczowskie Oleszyce, Przeworsk, Albigowa i Rzeszów gdzie do dziś funkcjonuje Szkoła Mleczarska o silnych przedwojennych tradycjach. Wytwarzaniem sera zajmowano się także w Wiązownicy, Kańczudze, Kosienicach, Roźwienicy i Wiśniowej.
Ten temat dziś w „Kulinarnych Pogaduchach” przy okazji zbliżającego się Dnia Serowara, który będziemy obchodzić 27 marca.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga